
Följer denna blogg:
I huvudet på en lärarkandidat
Här finns massor av superintressanta funderingar kring läraryrket, unga människor, betygskriterier och LÄRANDE.
Läs du med!
Lyssnade idag på Klas Hallberg, för andra gången. Rolig och så himla bra att han hamrar in budskapet. Han var med på rektorsdagar i Nacka i vintras och hur det än är så behövs killar som han som pratar om hjärta. Heja heja Klas, du ska få inspirera lärare i Nacka vid skolstart har jag hört :).
"It's not about the tool, it's about how you use the tool"
Sa han bara det? Nej, så klart inte. Definiera kundens behov är centralt. "Försök inte sälja en Audi TT till en man som har tre barn". Mannen vill ha bilen men det är kanske inte är vad han egentligen behöver just nu.
Vad behöver våra elever?
Sedan jag sökte till lärarutbildningen för mer än 30 år sedan har jag haft tankar om att jag vill göra skolan annorlunda. Jag har har helt enkelt inte varit glad åt skolsystemet. Inte det jag själv gick igenom och inte heller det jag mötte som nyexaminerad. Vid Lpo94 fick jag en nytändning, slängde allt material jag sparat i pärmar och började från början. Entusiastisk till en början, kriterier och mycket tänka själv men jag hittade baksidorna snabbt och mina elever visade att de fanns. Ska jag jämföra föregångaren till Lpo94 så producerade den mer nöjda och
ansvarstagande och mindre flyktbenägna elever. Eller har det med oss föräldrar att göra?
Nu, med webben, ser jag möjligheter till den skola jag vill ha. Bara det här med att dela med sig, att kunskapen som eleverna ska leverera inte är individuell utan kollektiv. Vi använder den, ändrar, förfinar, pusslar ihop, gör den till vår.
Eleverna producerar och har tillgång till bilder, kartor, filmer, interaktivitet och kan skapa och dessutom delta genom bloggar, wikis och communities.
Att så många lärare inte ser detta och inte hoppar på tåget är tråkigt.
Testar tipset från fiffiga ugglemamman Åsa Kronqvist.
Fin-fin textformatering men jag misslyckas med att få med bilder :-(
Nackas vision “Sveriges bästa utbildning, för varje elev, varje dag” uppnåddes i princip 2006, nu ska nästa steg inför framtiden läggas. Det görs bäst tillsammans. (förankring, delaktighet mm, det som alla är så naturligt införstådda i)
Dag ett serverades föreläsningar med olika invinklingar på kreativitet och innovation med Stockholms inspirationsteater som moderatorer och de själva var sanna inspiratörer. Sinnebilden för "Hångla mer" som Klas Hallberg pratade om ser ni här:
Dag två leddes av Kairos Future. Uppdraget var: Brev från framtidens skola 2020, wikiskrivande, post-it lappar och ett enormt kreerande i grupper där alla idéer skulle materialiseras till framtidens bästa skola i världen=Nacka. Huj, vilka visioner, vilka mål, vilket lyft! Alla är med och med stort engagemang levererar grupperna fantastiska framtida visioner. Exempel: Inbyggda chips ger elever kunskap, medan hela samhället deltar i centrum för lärande. Lärare har lika hög status till utbildningar som läkare idag, Elever undervisas i åldersblandade grupper från 1-årsålder till 95. Lärare undervisar utifrån lärstilar och inte från ämnen. Skolan är navet i samhället, skolan leder utvecklingen –inte som idag släpar efter. Ungas idéer tas tillvara, de tillåts alla fråga “varför”. Vi gör inte som vi alltid har gjort för vi inser att framtidens utveckling handlar om att hitta nya lösningar. Vi tar tillvara varandra. Internationellt, i näringsliv och samhällsliv. Vi är flexibla och en modell för hur hela världen kan bedriva utbildning!
Vilken framåttänkande (kreativ=tänka nytt) kommun jag jobbar i, framtida skolan kan bli sååå bra!
Mina e-utvecklande kollegers bloggar kring dagarna finns här>>
Med writer kopplat till din blogg kan du lägga in bilder smidigt och snyggt.
Har hämtat en karta och satt en nål för det jag tror är platsen!