fredag 13 februari 2009

Kreativitet och skolutveckling


Nackas skolledare samlades under två dagar för den årliga konferensen på Djurönäset i underbar skärgård i vinterskrud på Värmdö. Den fd PTK-kursgården är förnämligt renoverad och har hottat upp 60-tals arkitekturen så smakfullt och så rätt. Man blir kreativ bara av det!.

Nackas vision “Sveriges bästa utbildning, för varje elev, varje dag” uppnåddes i princip 2006, nu ska nästa steg inför framtiden läggas. Det görs bäst tillsammans. (förankring, delaktighet mm, det som alla är så naturligt införstådda i)
Dag ett serverades föreläsningar med olika invinklingar på kreativitet och innovation med Stockholms inspirationsteater som moderatorer och de själva var sanna inspiratörer. Sinnebilden för "Hångla mer" som Klas Hallberg pratade om ser ni här:

Dag två leddes av Kairos Future. Uppdraget var: Brev från  framtidens skola 2020, wikiskrivande, post-it lappar och ett enormt kreerande i grupper där alla idéer skulle materialiseras till  framtidens bästa skola i världen=Nacka. Huj, vilka visioner, vilka mål, vilket lyft! Alla är med och med stort engagemang levererar grupperna fantastiska framtida visioner. Exempel: Inbyggda chips ger elever kunskap, medan hela samhället deltar i centrum för lärande. Lärare har lika hög status till utbildningar som läkare idag, Elever undervisas i åldersblandade grupper från 1-årsålder till 95. Lärare undervisar utifrån lärstilar och inte från ämnen. Skolan är navet i samhället, skolan leder utvecklingen –inte som idag släpar efter. Ungas idéer tas tillvara, de tillåts alla fråga “varför”. Vi gör inte som vi alltid har gjort för vi inser att framtidens utveckling handlar om att hitta nya lösningar. Vi tar tillvara varandra. Internationellt, i näringsliv och samhällsliv. Vi är flexibla och en modell för hur hela världen kan bedriva utbildning!

Vilken framåttänkande (kreativ=tänka nytt) kommun jag jobbar i, framtida skolan kan bli sååå bra!
Mina e-utvecklande kollegers bloggar kring dagarna finns här>>

Inga kommentarer: