måndag 8 september 2008

1:1 projekt i Nacka kommun

Var förra veckan på invigning av 1:1 projektet i Igelboda skola i Saltsjöbaden. Alla 90 sexor fick en varsin bärbar dator under festliga förhållanden där hela skolan var samlad på skolgården med rockmuskik dånande från högtalare och massor av ballonger och flaggor. Eleverna stod förväntansfulla på pass under talen av rektor Barbro Rusck och Utbildningsnämndens ordförande Magnus Bergman.
Sedan klipptes snöret och eleverna fick klassvis en och en ta emot sin dator av Per Dahlberg från Grundbulten som sponsrat datorerna och skötseln av dem under ett år.

Det jag gillade med evenemanget var att alla i årskurs sex fick en dator och att yngre elever upplevde det som positivt, för nästa år eller om några år blir det ju deras tur.

Ett till ett, en till en, 1:1, en elev en dator, en dator en elev. Kärt namn har många namn, kan man säga så?

I Nacka är det sex skolor som den här hösten satsar på en till en. Initiativet till satsningen kommer från Nacka Kommun. Två skolor är sponsrade av Grundbulten och de övriga är Nackas egen satsning.

Jag fick idag bilder från när Sandra Wissting, e-utvecklarkollega och kollega, lämnade ut datorer till sina nya fyror. Min tanke var genast: -Se hur naturligt det är, att alla elever ska ha en egen dator.

Med en pedagog som kan verktyget och förstår sig på internet, webbaserade produkter och har en vilja att dra med eleverna in i den värld som är nu kan det ge enorma effekter.

Heja er pedagoger i Nacka som ger er in i 1:1!

2 kommentarer:

maria sa...

Vad roligt att du och Kerstin kom och var med på vår invigning!
Den riktiga höjdaren var när eleverna plockade upp och startade datorerna för första gången. Vilken lycka!

Inger Lison sa...

Tack för att du och Kerstin tog er tid att komma, det är alltid vännerna som gör att det blir ett haleluja moment.
/inger