måndag 28 januari 2008

Framtidens klassrum

Var på studiebesök på Lärarhögskolan i fredags för att se deras specialinredda klassrum för framtiden. Eeva som är en kollega sedan ITiS-tiden (99-02) är ansvarig och guidade oss runt i klassrummets olika delar.
Det som lämnade mest spår var själva möbleringen; ett klassrum med en auditiv och scenisk del dvs långbänk i halvcirkel där alla samlas för genomgångar, visningar och redovisningar. Upplevde ett helt annat fokus än att sitta vid en vanlig bänk. Mindre bord med plats för tre-fyra datorer och stolar med hjul så att man håller sig aktiv och alert bara genom att parera med benmuskler. Inget slött sittande.
I framtidens klassrum har man tagit in det fysiska, självklart finns en dansmatta genom PlayStation 2, koordination och koncentration vill jag lova! Pausgympa.

Vi fick se elevarbeten i PhotoStory och animationer i lera. Eeva har skaffat massor av rekvisita som ska inspirera elever och lärarstudenter till skapande.

Helhetsintrycket är att det går att skapa kreativa miljöer med relativt enkla medel där ljus och möblering spelar en viktig roll.

Inga kommentarer: